Vaccin tegen nieuwe konijnenvirus

Eind 2015 werden wij opgeschrikt door een plotselinge grote sterfte onder tamme konijntjes in ’t Gooi en met name de regio Hilversum-Noord. Het bleek te gaan om een nieuw virus dat de naam RHD-2 draagt. Het virus geeft plotselinge sterfte, vaak zonder voorafgaande ziekteverschijnselen en het is zéér besmettelijk. Konijnen kunnen besmet raken door uitwerpselen van besmette konijnen (dit kan bijvoorbeeld ook door ons schoeisel meegenomen worden, of het eten van (geplukt) gras waar een ziek konijn is geweest) Ook steek-insecten, zoals muggen, kunnen de ziekte overdragen.

Wanneer een konijn besmet is, is de kans op genezing zeer minimaal. Gelukkig bestaan er wel vaccins.
Omdat het vaccin maar beperkt beschikbaar is en in flesjes voor 10 konijnen zit en deze flesjes na aanprikken slechts kort houdbaar zijn, zullen we voorlopig alleen eerste maandagen de maand vaccinatie voor RHD-2 uitvoeren. Dit vaccin geeft een bescherming van 6 maanden.

Er zijn geen problemen bekend wanneer dit vaccin gecombineerd wordt met het reguliere vaccin tegen myxomatose en RHD-1 (VHD-1)

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen, bellen ons (035-6922013) of mailen (info@sterkliniekdierenartsen-naarden-bussum.nl)

Uitgebreide info over de stand van zaken betreffende dit virus in Nederland vindt u hierfoto 1