Verplichte vaccinatie

Tot op heden hebben puppy’s die geïmporteerd worden naar Nederland en jonger zijn dan 3 maanden een vrijstelling voor de rabiës (hondsdolheid) vaccinatie. Dit gaat per 29 december 2014 veranderen.

 
Vanaf 29 december 2014 moeten alle jonge honden, katten en fretten gevaccineerd zijn tegen rabiës bij binnenkomst in Nederland. Dit betekend dat de dieren op 12 weken leeftijd gevaccineerd worden en in verband met de werkzaamheid van het vaccin pas op een leeftijd van 15 weken naar Nederland mogen komen.

 
In de laatste jaren is het aantal geïmporteerde honden enorm toegenomen, dit word nu geschat op zo’n 80.000 pups. Veel pups die worden geïmporteerd komen uit landen die niet rabiës vrij zijn. Om de kans op besmetting in Nederland te verkleinen word dit beleid aangepast. Rabiës is namelijk ook zeer gevaarlijk voor mensen.

 
Een voorbeeld van het risico is de geïmporteerde pup in 2012 die besmet was met rabiës. Zo’n 50 mensen waren in aanraking gekomen met het dier en moesten worden onderzocht. Een groot deel van deze mensen moest worden behandeld. Worden mensen niet tijdig behandeld tegen rabiës dan heeft dit een dodelijk afloop. De pup moest worden ingeslapen.

 
Voor meer informatie kijk hier.

Foto pups in Roemenië