Chirurgie / operaties

Veel van de chirurgie die we in onze praktijk uitvoeren, doen we op dieren die helemaal niet ziek zijn. Denk maar aan alle castraties en sterilisaties. De meeste sterilisaties bij de hond vinden nu plaats door middel van een kijkoperatie. En ook de castraties bij honden waarvan de een of allebei de tesikels niet is ingedaald. Daarvoor hebben we een aparte webpagina met veel informatie. Klik hier.
Natuurlijk komt het ook vaak voor dat we moeten opereren omdat een dier wel een probleem heeft.
Er zijn heel veel operaties die wij hier in de praktijk zelf goed kunnen uitvoeren bijvoorbeeld: wonden hechten, tumoren verwijderen, keizersnedes, blaasstenen verwijderen, darmoperaties enzovoort.

Operaties worden bij ons altijd uitgevoerd met minimaal twee personen. De dierenarts voert de operatie uit en een opgeleide paraveterinair begeleidt de narcose. Bij lastige operaties kan er een tweede dierenarts mee opereren of is er nog een para-veterinair aanwezig voor extra ondersteuning.

De narcose is een heel belangrijk aspect van een goed verlopende operatie. Daarom volgen onze para-veterinaires regelmatig nascholingen om de kennis hoog te houden. Er wordt ook gebruik gemaakt van bewakings-apparatuur dat de hartslag en ademhaling extra controleert. We gebruiken zowel injectie-narcose als gasnarcose en vaak een combinatie van de twee. Alles wordt op de patiënt en type operatie afgestemd. Uiteraard wordt ook pijnstilling tijdens en na de chirurgie niet vergeten, want hoewel dieren het ons niet zo duidelijk kunnen vertellen, weten we dat ze wel degelijk pijn ervaren.
Na de operatie slapen de dieren uit in onze opname, waar ze lekker warm gehouden worden en vertroeteld worden door de paraveterinaires.
In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk die te moeilijk is en te weinig voorkomt om het voor ons goed onder de knie te krijgen. In zo’n geval sturen we de patiënt door naar een van de gespecialiseerde klinieken hier in de omgeving.

Specialistisch Dierenkliniek Utrecht
Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam

 

Sterkliniek dierenartsen Naarden Bussum chirurgie operatieFoto: Selma van der Bijl