Gasnarcose

Wanneer een dier langere tijd onder narcose moet (bijvoorbeeld voor een operatie), is het vaak beter om een gasnarcose te geven.
De dieren worden meestal eerst met een of meerdere injecties in slaap gebracht en de slaap wordt vervolgens onderhouden door het in laten ademen van speciale gassen.
De voordelen van narcose-gassen zijn o.a. dat de narcose-diepte nauwkeurig te reguleren is èn dat de gassen heel snel weer helemaal uit het lichaam verwijderd kunnen worden, zodat de dieren vlot wakker worden.
Wij maken gebruik van het narcosegas isofluraan. Isofluraan is voor onze verschillende huisdieren de veiligste gasnarcose.
Zoals zo vaak is goede kwaliteit vaak duurder dan mindere kwaliteit, maar wij zijn ervan overtuigd dat de veiligheid en kwaliteit opwegen tegen de iets hogere kosten van deze soort narcose.
Naast het inademen van narcosegassen, is het natuurlijk van het grootste belang dat een dier ook zuurstof krijgt.
De concentratie van zuurstof die een dier onder gasnarcose krijgt moet veel hoger zijn dan in de concentratie in de gewone omgevingslucht.
Er zijn verschillende manieren om aan die hoge concentratie te komen.
Het kan in gasflessen aangeleverd worden, maar er zijn ook apparaten die het kunnen maken uit (eigenlijk onttrekken aan) de omgevingslucht. Deze ‘zuurstof-generatoren’ filteren als het ware de zuurstof uit de omgeving en zorgen ervoor dat het dier de juiste hoeveelheid zuurstof inademt.
Wij maken gebruik van zo’n zuurstof-generator in onze praktijk. En we kunnen zo op een milieuvriendelijke manier onze eigen zuurstof maken.