Katten trimmen

trimmen kat website

Om de week op dinsdag komt kattentrimster Desiree de Rue van PerfecteKat.nl bij ons op locatie katten trimmen. Meer info over haar en hoe ze werkt vindt u hier

Waarom katten trimmen?

Een kat die veel klitten heeft, is de hele dag pijnlijk. Aaien doet de kat pijn en ook lopen en zich wassen is pijnlijk. Als de kat van zijn klitten is verlost, zullen deze pijnklachten verdwijnen. De kat wordt weer speels en wil weer geaaid worden. De kat voelt zich (letterlijk) weer lekker in z’n vel. Behalve katten die last hebben van klitten, kunnen ook katten die een hevige verharing ondergaan gebaat zijn bij extra hulp bij de vachtverzorging. Na de behandeling zullen ze minder last van haarballen hebben en ook zal de u minder haar in huis vinden. Regelmatige vacht verzorging is dus absoluut geen overbodige luxe! Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat ook katten vaak zonder narcose succesvol gekamd, geplukt en zelfs geschoren en gewassen kunnen worden.

Met of zonder narcose?

Katten zijn niet altijd even gewillig bij hun vachtverzorging. De meeste kattentrimsters zijn reuze handig in het trimmen van katten zonder narcose, maar soms lukt het hun ook echt niet. Dit kan zijn omdat de vachtbehandeling teveel pijn doet of omdat het karakter van de kat het gewoon niet toe laat. In zo’n geval kan het voor alle partijen beter zijn wanneer de kat met een, zo licht mogelijke, narcose gekalmeerd wordt en de vachtbehandeling daardoor veel vlotter (en zonder gewonden) uitgevoerd kan worden. Onze paraveterinairen zijn getraind in het trimmen van katten onder narcose. De narcose wordt zo kort mogelijk en zo licht mogelijk gehouden. Uiteraard wordt u kat voorafgaand aan de behandeling door een dierenarts onderzocht op de punten die belangrijk zijn voor een narcose.

Welke katten hebben extra vachtverzorging nodig?

Langharige katten Door drukte van werk en gezin en ook omdat de kat zich thuis vaak lastig laat kammen, schiet de vachtverzorging van de langharige kat er vaak bij in. Toch is het heel belangrijk dat het regelmatig en goed gebeurt. Vooral in het rui-proces, als de onderwol gaat loslaten kan de vacht van de ene op de andere dag geheel in de klit raken. Als de langharige kat op tijd wordt geplukt kan dit voorkomen worden.

Oude korthaar katten Oudere katten hebben vaak moeite zichzelf nog te verzorgen omdat hun lenigheid met de jaren is afgenomen. Vaak ziet men dan vooral klit-/viltvorming over de rug ontstaan. Bij de korthaar is dit meestal wel uit te kammen of te plukken.

Te dikke korthaar katten Regelmatig zien we dat te dikke katten hun vacht niet optimaal kunnen verzorgen, simpelweg omdat ze er door hun omvang niet meer overal goed bij kunnen. Behalve dat het belangrijk is dat deze dieren weer op een voor hun gezond gewicht komen, is extra ondersteuning van de vachtverzorging vaak noodzakelijk.

Jongere korthaar katten De korthaar kat is de kat die het minst last heeft van klitten, maar die het meest verhaart in huis. Het verharen van korthaar katten kan leiden tot grote ergernis. De korthaar kat kan door de rui-periode heen geholpen worden zodat de kat een mooie glanzende, niet meer extreem verharende vacht heeft. Deze katten hebben ook regelmatig last van haarballen of obstipatie doordat ze teveel haren binnen krijgen met het zichzelf wassen. Ook deze problemen worden beduidend minder na een trimbehandeling van de kortharige kat.

Hoe wordt een kat getrimd?

Indien er weinig of alleen goed uitkambare klitten aanwezig zijn, bestaat het belangrijkste deel van de vachtverzorging uit het plukken van de ondervacht. Dit is het doffe pluizige haar. Bij alle katten bestaat het grootste deel van de vacht uit deze onderwol, bij langharige katten is deze type vacht in extreme mate aanwezig.De onderwol wordt met de hand verwijderd. Om een vacht goed bij te houden is het nodig de (langharige) kat iedere 3 maanden te plukken. Als een kat op tijd geplukt wordt, dan zal de vacht niet klitten.
In sommige gevallen is de vacht zo geklit of vervilt dat scheren de enige optie is. Ook kan het zijn dat de kat het plukken absoluut niet toe wil laten, dan is het beter de kat te scheren. De kat wordt niet helemaal kaal geschoren, maar kort. De staart wordt gekamd en de pootjes worden in model geknipt of geschoren als er veel klitten in zitten. Het kopje wordt rond geknipt.
Uiteraard wordt er ook naar uw specifieke wensen geluisterd.

Wat zijn de kosten?

meer info over de kosten vindt u hier