Euthanasie / overlijden huisdier

Helaas komen al onze huisdieren op een dag te overlijden en hier zijn vaak veel vragen over het hoe en waarom en wat daarna…. Het is belangrijk dat het overlijden van een huisdier, vaak door middel van inslapen, op een voor iedereen zo prettig mogelijke manier gebeurt. Het is al verdrietig genoeg tenslotte!

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met hun antwoorden omtrent het overlijden/in slapen van uw dier.

 Wanneer is de tijd daar om een dier in te laten slapen?

Dit is een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Per dier en situatie moet de beslissing tot euthanasie nauwkeurig worden afgewogen. Dit zal in nauw overleg met uw dierenarts gedaan worden. Het is namelijk niet zo maar een beslissing!

Niet altijd geeft een dier pijn of andere erge ongemakken goed aan. Uw dierenarts zal zijn/haar best doen om de tekenen die een dier wel geeft zo goed mogelijk te interpreteren zodat een eventuele euthanasie een weloverwogen beslissing kan zijn.

Het beste voor het dier, dat is het streven!

Een boekje dat u kan helpen is: Zijn we niet te vroeg, geschreven door dierenarts Hugo van Duijn. Dit boekje is bij ons aan de balie te verkrijgen.

 Hoe wordt mijn dier ingeslapen?

Het inslapen van een dier kan op verschillende manieren. De manier waarop het gedaan wordt is o.a. afhankelijk van het type en karakter en toestand van het dier. In de meeste gevallen zal een dier eerst een narcose-middel toegediend krijgen om te slapen en daarna pas het euthanasiemiddel. Het euthanasiemiddel zorgt ervoor dat de hartspier, ademhalingspieren en hersenfunktie stil gelegd worden waardoor het dier komt te overlijden.Beide middelen kunnen op verschillende manieren toegediend worden. Het narcose-middel wordt veelal direct in het bloedvat ingespoten, maar kan ook in een spier of onder de huid. Het euthanasiemiddel kan ook via een bloedvat ingebracht worden, maar kan ook op een andere locatie worden toegediend.

Van te voren zal de wijze waarop uw dier ingeslapen wordt aan u worden uitgelegd.

Wanneer een dier ingeslapen is kan hij/zij nog enkele spierkrampen en/of ademhalingsbewegingen maken. Dit komt door het verlies van de controle van de hersenfunctie. Dit ziet er soms vervelend uit, maar het is een heel normale reactie van het lichaam en uw dier merkt er zelf helemaal niets van. Ook kan door de ontspanning van alle spieren urine en/of ontlasting het lichaam verlaten.

 Waar is het de beste plek, thuis of op de praktijk?

Ook hier spelen een hoop factoren mee zoals het karakter van uw dier, uw persoonlijke voorkeur en mogelijk ook financiën (een visite duurder is dan een consult op de praktijk)

U kunt uw dit ook met onze dierenartsen of assistentes bespreken.

 Is het verstandig om de kinderen erbij te laten zijn?

Vaak is het het beste om de kinderen zelf te laten beslissen wat ze willen. En vaak kunnen ze voor zichzelf een goede en weloverwogen beslissing nemen of ze erbij willen zijn of niet. Daarbij leggen onze dierenartsen ook in “kindertaal” uit wat er kan en gaat gebeuren en zijn de kinderen zo goed voorbereid. Het is bewonderenswaardig hoe de meeste kinderen ermee omgaan, zolang alles maar goed uitgelegd wordt!

Is het verstandig om de andere dieren afscheid te laten nemen?

Vaak merkt u opvallend weinig aan het gedrag van een achterblijvend dier, maar zeker bij dieren die altijd met elkaar zijn opgegroeid en een stevige band lijken te hebben is het een kleine moeite om hem/haar “afscheid” te laten nemen van het overleden dier. Meestal is het niet meer dan een vluchtige blik of snuffel wat voldoende lijkt voor het achterblijvende dier om “te weten en te accepteren” wat er aan de hand is met het gestorven dier.

Wat gebeurt er met mijn overleden dier?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen wanneer uw dier overleden is.

1)    Crematie

Onze praktijk werkt samen met Dierencrematorium en dierenbegraafplaats de Grebbehof. Zij komen de dieren bij ons op de praktijk ophalen, maar ze kunnen ook bij u thuis langskomen om het overleden dier op te halen. U kunt er ook voor kiezen om de as van uw dier zelf uit te strooien of te bewaren in een mooie urn.

Wilt u meer informatie hebben over de mogelijkheden en hoe het allemaal in z’n werk gaat bij Dierencrematorium en dierenbegraafplaats de Grebbehof? Wij hebben folders van het crematorium en u kunt ook kijken op hun website. U kunt uiteraard ook telefonisch contact opnemen met hen: 0317 – 415321.

2)    Begraven

Bij begraven zijn er twee opties. U kunt ervoor kiezen uw dier in eigen tuin te begraven of u kunt gebruik maken van de verschillende officiële dierbegraafplaatsen in Nederland. Het begraven in eigen tuin is niet altijd toegestaan. Het is verstandig om inlichtingen in te winnen bij uw gemeente. De officiële dierbegraafplaatsen werken op vergelijkbare wijze als begraafplaatsen voor mensen. Wij werken samen met dierencrematorium en dierenbegraafplaats de Grebbehof (0317-415321) (www.grebbehof.nl)

3)    Destructie

Bij destructie gaat het om totale vernietiging van de kadavers. De overleden dieren worden naar een destructiebedrijf in Son gebracht. Daar worden de kadavers door middel van een uitgebreid proces zo behandeld dat er uitsluitend vet en meel (beender- en bloedmeel) en water overblijft (80% van een lichaam bestaat uit water!). Dit water wordt gezuiverd en hergebruikt, ook voor leidingwater. Het vet en meel wordt getransporteerd naar grote verbrandingsovens in Rotterdam. Daar wordt alles totaal verbrand totdat er helemaal niets meer van over is.

Vroeger werd het meel en vet gebruikt door verschillende industrieën (mengvoederindustrie voor dieren, medicijnen- en lijmindustrie), echter sinds de ontdekking van BSE is dit allemaal verboden en komt niets van de overleden dieren meer terug in het productie proces (behalve het water).

Dier is uit zichzelf overleden, wat nu?

Wanneer uw dier thuis overleden is zijn er verschillende mogelijkheden ook weer afhankelijk van uw voorkeur en mogelijkheden.

1) U kunt het dier naar een dierenarts brengen alwaar verder gezorgd wordt voor crematie of destructie (wel even vooraf bellen met de praktijk)

2) U kunt contact opnemen met het crematorium, waarna zij ook het transport van uw overleden dier kunnen verzorgen. U kunt ook afspreken dat u het dier zelf brengt.

3) U kunt contact opnemen met een dierenbegraafplaats.

4) U kunt de dierenambulance bellen, waarna deze vervoer naar het destructie bedrijf verzorgt.

5) Vaak is het toegestaan een dier te begraven in de tuin.