Tandenpoetsen

Tandenpoetsen is ook bij honden en katten de gouden standaard voor een goede mondverzorging! Het voorkomt of vertraagd veel ellende. Natuurlijk, met goed kauwen of kluiven wordt het gebit ook gereinigd, maar de meeste honden en katten gebruiken lang niet alle tanden en kiezen voor dit werk en zo blijven er altijd elementen vies. En dus ontstaan er toch problemen.

Tandplak is de grootste boosdoener bij het ontstaan van ontstekingen in de bek, daarom moet dit dagelijks verwijderd worden d.m.v. tandenpoetsen. Zorg ervoor dat het tandenpoetsen wordt opgenomen in de dagelijkse routine.

Hieronder vindt u 2 filmpjes met praktische tips om het tanden poetsen op te pakken.

Lukt het poetsen echt niet? Dan zijn er alternatieven die ook zeker wat doen, maar altijd minder goed zijn dan poetsen. Maar, íets is beter dan niets! Voerfabrikanten Hills en Royal Canin hebben bijvoorbeeld goede “tandenbrokken” (t/d resp. dental) Deze brokken zijn extra groot gemaakt om het kauwen te stimuleren. Ook hebben ze een reinigende structuur en ze bevatten alle voedingsstoffen die een hond of kat dagelijks nodig heeft. (N.B. gewone brokken voegen niets toe aan de gebitsreiniging) Verder zijn er natuurlijk de vele kluif-attributen. Bij kluiven e.d. moet u er altijd opletten dat de hond ze niet te groot inslikt. Gooi ze weg zodra de hond ze wellicht zou kunnen doorslikken. Te vaak zien we ernstige complicaties als zo’n stuk kluif ergens in het maagdarmkanaal een verstopping veroorzaakt. Kauwstaven zoals de Dentasticks van Pedigree hebben ook hun plek gekregen in de gebitsverzorging van honden die zich niet laten poetsen. Denk er wel om dat deze sticks vaak veel calorieën bevatten.